Κόπλος Γέρας Λέσβου

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα Πηγαδάκια της Λέσβου είναι μία περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Αποτελεί προέκταση της προστατευόμενης, λόγω του ιδιαίτερου κάλους της, περιοχής του Αγίου Θεράποντα με το ομώνυμο εκκλησάκι ν’ αναδύεται  κυριολεκτικά μέσα από τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου Γέρας. Σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται ο υδροβιότοπος του Ντιπίου με τις εκβολές του ποταμού Ευεργέτουλα να αποτελούν πόλο έλξης σπάνιων πτηνών που εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η κατοικία απέχει περίπου 350 μέτρα από τρία μικρά παραθαλάσσια εξωκλήσια ενώ σε απόσταση περίπου 400 μέτρων, αριστερά και δεξιά της κατοικίας, υπάρχουν μικροί λιμενίσκοι (αλιευτικά καταφύγια).

Σε κοντινή απόσταση, στην περιοχή του Περάματος, βρίσκεται ο γνωστός ανεμόμυλος του Περάματος, ο οποίος χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα και αποτελεί μνημείο σύγχρονης ιστορίας.

Στον παραδοσιακό οικισμό του Κάτω Τρίτους, σ’ ένα μοναδικό τοπίο, ξεπροβάλει ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών χτισμένος τον 15ο αιώνα, ενώ στο μεγαλύτερο χωριό της Γέρας, τον Παπάδο, βρίσκεται το ιστορικό ελαιοτριβείο Βρανά, ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο.

Για όσους θέλουν να κάνουν ψώνια ή να διασκεδάσουν σε κάποιο νυκτερινό μαγαζί η πόλη της Μυτιλήνης απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα.